In The Picture: David
July 12, 2024 — Zinderlabs
Voor het volgende interview in onze reeks, na het vorige met Bram, schuiven we aan tafel met David, een creatieve duizendpoot die op flexibele manier verschillende verantwoordelijkheden combineert binnen ZinderLabs.
Bram: Hoe is je verhaal bij ZinderLabs gestart?
David: Toen ik ongeveer 7 jaar aan het werk was bij andere bedrijven, was ik toe aan iets nieuws. Ik ging mijn licht eens opsteken bij Rik en Bram, die ik kende van eerdere samenwerkingen. ZinderLabs was toen net opgestart, en het klonk als een aantrekkelijk verhaal. Enkel Robin kende ik nog niet, maar vanaf de eerste ontmoeting zaten we ook op dezelfde golflengte. Wat ook zeker meespeelde in die keuze was dat iedereen – ook de oprichters van ZinderLabs – een technische achtergrond heeft. Ik had het gevoel dat ik hier nog kon bijleren en groeien.
Bram: Hoe ziet je rol eruit?
David: Al van het begin doe ik technisch werk op projecten. Ik neem daarbij een rol op als Tech Lead, waarbij ik teams aanstuur maar ook zelf technisch bezig ben – voornamelijk met JavaScript en TypeScript. Zo behoud ik een goede voeling met de materie. Gaandeweg pikte ik ook extra verantwoordelijkheden op, want als ik ergens in geloof, wil ik mee helpen en ownership nemen. Dit heeft zich vertaald in de marketing en branding van ZinderLabs, events zoals JSValley en recent ook Konsolidate (hierover later meer).
Ik heb de variatie nodig om geïnteresseerd te blijven, en dit zorgt vreemd genoeg ook voor een zekere focus: als ik te lang hetzelfde doe, daalt mijn energie en attention span. Als ik iets ‘goed genoeg’ ken, besteed ik het liever uit en zoek ik iets nieuw om bij te leren. Ik hecht dus ook veel belang aan de kennisdeling binnen ZinderLabs, toch een van onze fundamenten. Op onze tech events experimenteren we met nieuwe technologie en leren we bij van elkaar. Dat is waardevol, want buiten de uren is er niet altijd enorm veel tijd om bij te leren vanwege andere bezigheden met het gezin. En de podcasts en boeken die ik tegenwoordig consumeer, gaan eerder over personal development dan over technische zaken.
Bram: Wat is de bedrijfscultuur van Zinderlabs en hoe bewaak je deze mee?
David: Van nature zijn de mensen in ons team heel nieuwsgierig om bij te leren en kennis te delen, en is er ook een cultuur van de dingen vast te pakken en goed te doen. We vatten dit samen als Nieuwsgierigheid, Innovatie, en Humble Ownership. We trekken mensen aan die zich ook in deze bedrijfswaarden kunnen vinden en toetsen dit natuurlijk ook af bij sollicitanten.
Onze waarden beïnvloeden bijvoorbeeld ook de type events die we intern organiseren; ze zijn vaak heel technisch van aard: Lunch & Learns, TechBreaks, Tech syncs, Hackathons… Naast de meer typische afterworks zijn dit de events die onze bedrijfscultuur versterken. Het is leuk om te zien hoe open en geïnteresseerd onze consultants zijn om anderen te helpen; stagiairs of starters met vragen kunnen steeds bij iemand terecht voor feedback en bij vragen. In onze Slack channels of op kantoor zie je altijd snel reactie.
Op deze manier is het voor mij ook leuk om een projectteam aan te sturen; ik laat veel verantwoordelijkheid bij de mensen zodat ze initiatief kunnen nemen, en adviseer en ondersteun dan waar nodig.
Bram: Je hebt de branding en marketing mee van ZinderLabs mee uitgewerkt. Welk verhaal vertellen we daar?
David: Het is belangrijk om aanwezig en zichtbaar te zijn en een online identiteit te hebben. Een eerste reden is natuurijk om potentiële nieuwe collega’s aan te trekken die goed in ons team passen. Daarom willen we dat mensen online zien waar we mee bezig zijn, en dat ons verhaal consistent is. Dit wil zeggen dat onze bedrijfswaarden sterk naar voor komen.
Ook naar klanten toe willen we duidelijk maken waar we voor staan en vertrouwen opwekken. De klanten waar we mee samenwerken kennen ons en ze weten dat ze op ons kunnen rekenen. Maar naar prospecten toe willen we onze expertise aantonen. Dit gaat dan zowel over de puur technische aspecten, als over de manier waarop we projecten aanpakken. Vertrouwen opwekken aan de hand van concrete cases om te tonen in welke domeinen we relevante ervaring hebben – vertrekken vanuit de probleemstellingen van de klant en daar oplossingen voor bieden.
Bram: Hoe bewaak je uw work-life balance en context switching tussen de vele verantwoordelijkheden?
David: Ik hou niet zo van de term work-life balance, en spreek liever over time balance: een evenwicht dat je zelf maakt door taken goed te managen. Want ik zie het als 1 geheel, geven en nemen. Flexibiliteit in de agenda laat toe om de ene keer iets privé tussendoor te plannen, en dan op een ander moment wat te compenseren.
Natuurlijk kan het wel uitdagend zijn om dit proactief te managen. Daar spar ik vaak over met mijn collega Bram, die hiervoor goede systemen aanreikt. Zo leerde ik via hem onder andere de tools van Cal Newport kennen. Ik implementeerde onder andere Timeblock planning om zo de overhead van context-switching toch wat te beperken. Op wekelijks en dagelijks niveau plan ik proactief tijdsblokken in volgens bepaalde regels; zo spring ik niet elk halfuur naar iets anders.
We hebben binnen ZinderLabs ook een goed systeem met doelen per kwartaal, waardoor we zeker zijn dat de belangrijke maar niet-dringende zaken ook gebeuren. Vanaf die kwartaaldoelen stuur je dan je week- en dagplanning. Zonder zo’n systeem ben je constant brandjes aan het blussen en enkel bezig met wat binnenkomt en ‘dringend’ is. Een realistische en haalbare planning zorgt voor rust en kwaliteit, eerder dan alles tegelijk te proberen doen.
Bram: Recent heb jij ook de trekkende rol opgenomen binnen ons merk Konsolidate. Je bent hier duidelijk zeer passionate over. Wat houdt het juist in?
David: Ik geloof inderdaad zeer sterk in dit verhaal, en ben hier zowel technisch mee bezig als met netwerken en opportuniteiten zoeken. Het verhaal van Konsolidate vertrekt bij de Solid technologie en specificatie. Daarbij wordt data van je applicatie gescheiden, waardoor deze veel gemakkelijker kan worden gedeeld op een gestandaardiseerde manier door verschillende applicaties.
Dit zorgt voor een machtsverschuiving van data naar innovatie. Nu hebben bedrijven die veel data bezitten, zeer veel controle. Met de intrede van AI werd dit nog meer uitgesproken, omdat ze grote modellen kunnen trainen. Deze lock-in maakt het moeilijker voor gebruikers om vrij te bewegen, en belemmert innovatieve bedrijven om nieuwe applicaties te introduceren. Dit wordt hier omgekeerd naar een open model waarbij de gebruiker in controle is. Het voordeel voor bedrijven die hierin meegaan, is dat ze toegang hebben tot veel meer en rijkere data die ook gevoed wordt vanuit andere bronnen.
Van de data die in je persoonlijke datakluis zit, kan je de toegang beheren van wie deze data mag raadplegen en aanvullen. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn adres delen met een uitgever van kranten, zodat deze de krant kan opsturen. Als ik verhuis moet ik mijn adres maar 1 keer aanpassen. En als ik de krant niet meer wil, zeg ik mijn consent op en kan de uitgever mijn adres niet meer raadplegen.
Het Konsolidate verhaal past mooi binnen de big picture van ZinderLabs. De technische expertise die nodig is om applicaties te bouwen met Solid-technologie, is sterk aanwezig. Ons concrete doel is om applicaties te bouwen binnen dit ecosysteem. Het startpunt is meestal workshops en trainingen geven om bedrijven aware te maken van wat de technologie juist is, en het bouwen van een Proof of Concept.
Voor meer info hierover: konsolidate.eu