In The Picture: Fabio

Velen van jullie kennen Fabio al. Hij legde de afgelopen jaren een indrukwekkend “turbotraject” af binnen ZinderLabs en neemt intussen een belangrijke rol op met een focus op het commerciële. Tijd om even samen te zitten en zijn verhaal te delen.

Bram: Wat brengt jou hier bij ZinderLabs? Wat is je verhaal?

Fabio: Ik was indertijd in de eerste plaats op zoek naar een bedrijf waar ik kon groeien als developer. Bij vorige werkgevers had ik wel interessante projecten gedaan, maar daar had ik het wat gezien.

Tijdens die zoektocht stuitte ik op ZinderLabs en door in gesprek te gaan met jou, Bram, had ik direct een heel andere vibe. Hier voelde het als een meer persoonlijk contact en was je geen nummertje zoals bij de grote bedrijven, en dat apprecieerde ik. Ik zag dat er echt werd geïnvesteerd in de mensen en dat vind ik heel belangrijk.

Na mijn start voelde ik dat er enorm veel positieve interactie en tractie was binnen het team van ZinderLabs en hoe alles werkte. Het was heel tof om te zien, de knowledge sharing, L&L’s, tech breaks… En toen dacht ik: hoe kan ik daar op de een of andere manier meer aan bijdragen?

Tijdens mijn schoolcarrière wist ik al dat ik niet heel mijn leven zou developen. Ik wou op termijn altijd al wel naar een rol groeien die me toelaat om meer mijn communicatieve skills in te zetten en zo zijn mijn verantwoordelijkheden langzaam gegroeid. Te beginnen met het organiseren van events en dergelijke.

Aan het begin van dit pad ben ik ook begonnen met het OECO-leiderschapstraject, wat heel waardevol was. Een aanrader! Ik heb hier veel bijgeleerd rond persoonlijke ontwikkeling en soft skills. Langzaamaan is dit dan uitgegroeid naar het loslaten van het developen en ben ik echt naar een algemene rol gegroeid waarvan sales een belangrijk deel is.

Bram: Hoe was de transitie van development naar dat soort rol?

Fabio: Eerst en vooral ben ik heel dankbaar dat ik de kans heb gekregen om dit te doen.

Het was toch wel even wennen om af te stappen van de rol als developer en in een andere context te werken. Ik zag als developer ook niet de “big picture” van wat er allemaal komt kijken bij het management van een bedrijf. Als consultant ben je vaak meer gefocust op je project en blijft een groot deel van de interne “machine” een black box.

Vanaf dat ik meer en meer in die managementrol begon te komen, merkte ik: dat is echt een zwaar uitdagende job. Ik zag het als een challenge en wou mezelf dan ook bewijzen; mede door het OECO-leiderschapstraject had ik het vertrouwen dat ik dit ging kunnen.

Ik zag voor mezelf het long-term perspectief en de bijdrage die ik zo aan het team kon leveren. Want mijn eerste insteek is steeds; hoe kan ik uit de passie voor het team en het bedrijf mee bijdragen en het doen groeien? Dit komt voort uit mijn oprechte dankbaarheid voor wat jullie mij hebben bijgebracht, en heb de drang om dit op mijn beurt ook terug te geven!

Bram: Hoe ziet je day-to-day typische werkdag eruit?

Fabio: Relatief weinig “deep work” :-)

‘s Morgens lijst ik steeds een aantal zaken op die ik die dag wil tackelen. Vaak begint het ook met de mailbox; niet altijd de beste optie, maar gezien mijn rol moet ik snel kunnen schakelen en inspelen op bijvoorbeeld nieuwe sales-leads.

Algemeen genomen, verlopen de dagen en weken wat in “waves”. Bijvoorbeeld op woensdag, de dag van onze vaste management-meeting, gebeurt er veel dat daaraan gerelateerd is. Verder is mijn agenda heel divers: meetings, netwerken, telefoontjes en algemene opvolging, events organiseren en bijspringen waar nodig.

Bram: We hebben met het leadership team hard gewerkt rond teamdynamiek, met verschillende tools waaronder het Working Genius model van Patrick Lencioni. Wat zijn jouw key takeaways?

Fabio: Er zijn natuurlijk een aantal zaken die je al weet, zoals voor mezelf het feit dat ik nogal communicatief ben en eerder extravert dan introvert. Door met dit soort tools aan de slag te gaan, worden de nuances rond die eigenschappen helderder. De gelijkenissen en verschillen (“compatibiliteit” :)) tussen mezelf en de rest van het leadership team werden op een krachtige manier gevisualiseerd; de puzzelstukjes vielen op hun plek. Het was leuk om dit te visualiseren en op een heldere en open manier de zaken te bespreken.

Bram: Het was inderdaad goed om het zo aan te pakken. De tools gaven (elk met hun eigen taal) de nodige omkadering. Zo wisten we waar onze grootste “wins” zaten en ook voor welke risico’s we moeten oppassen. Het was een behoedzame start in het begin, maar dat werpt nu zijn vruchten af long-term.

Fabio: Klopt. Wat vooral ook key was hier, was het zelfinzicht en de zelfreflectie. Dit begon met het inzicht van Robin dat hij, in zijn rol van CTO, echt meer puur met het technische bezig wil zijn en minder met het operationele management. Puur qua leiderschap vond ik dat heel mooi om te zien.

Bram: Inderdaad, dit was een heel krachtig inzicht van Robin dat veel in gang heeft gezet binnen ons bedrijf. Op deze golf gaan we waarschijnlijk nog jaren verder kunnen surfen.

Bram: Next question: wat sales betreft, hoe gaan we in dialoog met klanten?

Fabio: Ik focus in de eerste plaats op het proces. Het netwerken is heel belangrijk, zien dat mensen ons weten te vinden, weten wat we doen. Focus op tech leadership en expertise, want dat staat nog iets te weinig in the picture en pakken we te weinig mee uit. Dat komt door ons “humble” kantje natuurlijk. We mogen daar iets stouter zijn, durven te communiceren!

Onze insteek is steeds om waarde te brengen naar de klant door ownership te nemen, nieuwsgierig te zijn en te innoveren. De insteek bij de klant kan komen vanuit een vacature, een nood die we zelf detecteren, een vraag voor een concreet project, een vraag voor specifieke hulp of advies (expertise). Allemaal krachtige en waardevolle startpunten.

We gaan in gesprek met de klant op basis van de initiële vraag. Zo stellen we de juiste vragen om een heel goed beeld te krijgen van de nood die moet worden vervuld. Door dieper te graven, kom je vaak bij de echte pijnpunten en kan je een veel meer afgestemde oplossing aanbieden.

We willen in feite zo snel mogelijk een Tech Lead mee bij de klanten aan tafel krijgen om te sparren op technisch-strategisch niveau. Samen aan het whiteboard ontstaat de magie, concreet gaan richting oplossingen en verkopen op basis van vertrouwen. Steeds vertrekkend vanuit technische expertise.

Bram: hoe zie jij groei op 2,3 – 5 jaar? En wat zijn de drijfveren om te blijven schalen als bedrijf?

Fabio: Er mag nog groei zijn de komende jaren. Het zou leuk zijn om het team nog verder uit te breiden met gemotiveerde consultants. Enerzijds is dat gezonde ambitie, het laat ons toe om een mooie groep te vormen en expertise op te bouwen. Het zorgt ook voor vrijheid om leuke dingen te doen en te kiezen voor uitdagende projecten.

Op vlak van hiring en opleiding willen we ook het verschil maken. Waar veel bedrijven mensen op een eerder “passieve” manier opleiden, met bijvoorbeeld een opleidingsbudget dat uiteindelijk niet gebruikt wordt, gaan wij voor een proactief traject. Onze ZAP (ZinderLabs Accelerator Program) gaat een paar stappen verder en zorgt voor een concreet traject met begeleiding op maat. Dat vind ik heel waardevol en dat zou alsook meer in the picture mogen komen.

Bram: Wat wil je meegeven aan de mensen?

Fabio: ZinderLabs heeft de expertise en wil deze delen.
Of het nu gaat over projecten, consultancy, coaching en advies,…
Ook van uitdagende projecten zijn we niet bang, want we hebben echt hele straffe Tech Leads!

Dus: connect! Op LinkedIn, via mail,… Bel me, schrijf me, stuur een postduif,… Hoe dan ook, jullie kunnen me altijd bereiken!

Connecteer met Fabio op LinkedIn