Robin Als Tech Lead: hands-on leiderschap in actie

Inleiding: What’s in a name?

Na het vorige interview met Robin, zoomen we nu dieper in op zijn rol als Tech Lead bij klanten. De term Tech Lead is natuurlijk nogal abstract, en wordt afhankelijk van de context op een andere manier ingevuld. Binnen ZinderLabs omvat de term Tech Lead een aantal belangrijke eigenschappen en activiteiten, waar Robin een zeer goede illustratie van is. Daarom verkennen we hier, met Robin als voorbeeld, een aantal kernpunten.

In dit eerste deel zoomen we in op zijn trekkende rol binnen het technische team. In een volgend deel kijken we naar zijn unieke rol als brug tussen business en IT.

1. Hands-on leadership by example

Wat meteen opvalt bij Robin is het enthousiasme dat ervan afspat. Met een knipoog naar het Working Genius model noemen we dit “Galvanizing through passion“. Deze energie straalt door naar anderen, wat voor veel motivatie zorgt. Voor Robin is dit gewoon zijn natuurlijke stijl dus dit kost hem weinig moeite: “Ik heb niet het gevoel dat ik actief moet nadenken over management als techniek, zolang ik maar bezig ben met de juiste dingen.”

Omdat hij dus niet actief bezig is met “managen”, ziet Robin zichzelf niet als een manager. Hij pakt leiderschap hands-on aan door zelf de handen uit de mouwen te steken. Hij begint met het voorbeeld te geven zodat anderen kunnen volgen. Robin wijst graag de richting en het einddoel aan, maar laat de developers vrij in hoe ze daar komen. Natuurlijk staat zijn deur altijd open voor vragen. Hij springt bij om samen complexe problemen te tackelen.

Lange documenten schrijven is ook niet zijn ding. Robin houdt van een directe aanpak: snel iets op een whiteboard schetsen, een Proof of Concept bouwen, of experimenteren met nieuwe technologieën om te zien of ze geschikt zijn. Daarbij werkt hij zelf ook veel hands-on in de codebase.

2. Developers begeleiden en oplossingen faciliteren

Robin benadert developers op de manier die bij hen past. Iedereen leert anders: de één heeft vooral uitgebreide feedback op Pull Requests nodig, de ander vertrekt graag van een stap-voor-stap voorbeeld. Sommigen kunnen prima omgaan met directe, “droge” feedback, terwijl anderen voorzichtiger benaderd moeten worden. Iemand triggeren zodat die defensief wordt, is niet productief. Het draait om goed aanvoelen hoe iemand in elkaar zit, en een tool zoals Working Genius kan daarbij goed van pas komen.

Robin werkt altijd met een focus op resultaten, en beseft dat er meestal meerdere oplossingen zijn voor hetzelfde probleem. In plaats van één oplossing op te leggen, zegt hij eerder “je zou het ook op deze manier kunnen proberen”. En eerder dan in absolute termen als “goed of slecht” te spreken, loont het bij de argumentatie voor een bepaalde oplossing om de opties op een schaal te zetten. Dit komt bijvoorbeeld vaak naar voren bij discussies over performance; er zijn vaak meerdere benaderingen om high-performance software te bouwen, je maakt andere keuzes in functie van de requirements. Dit zijn waardevolle onderwerpen om met meerdere developers samen over na te denken, waarbij je de verschillende trade-offs zorgvuldig afweegt.

3. Special forces

Robin beschikt over sterke probleemoplossende vaardigheden en heeft een brede technische kennis die op sommige gebieden ook zeer diep gaat (T-shaped). Wat precies nodig is, hangt af van waar de urgentie ligt. Op een natuurlijke manier stapt Robin in als een soort “Special Forces” om bij te springen waar de nood het hoogst ligt. Hij heeft ondertussen alles al wel eens gezien: van infrastructuur en DevOps, tot architectuur, backend en frontend development, of het optimaliseren van queries.

Vooral bij startups en scale-ups is dit type flexibiliteit hard nodig. In die omgeving zijn vaak generalisten nodig die kunnen blussen waar het het hardst brandt. Startups hebben meestal niet de middelen om vanaf dag één een specialist voor elk domein in te huren; ze moeten klein beginnen en hun kosten in de gaten houden. Je kan dus zeggen dat kost-efficiëntie een belangrijke hefboom is.

Dankzij deze veelzijdigheid fungeert Robin als Tech Lead vaak als het koppelstuk of de lijm tussen verschillende onderdelen. Hij heeft een birds-eye view over front-end, back-end, infrastructuur, hardware en leiderschap. Dit stelt hem in staat om het overzicht te houden en alles samen te brengen, terwijl anderen zich soms beperken tot “ik zorg dat de API werkt, maar ik houd me niet bezig met de frontend.” Robin bemoeit zich een beetje met alles – op een positieve manier :)

Samengevat

Binnen een technisch team neemt Robin op een natuurlijke manier een trekkende rol op, door met veel enthousiasme relevante uitdagingen te tackelen. Hierbij zet hij zijn brede technische skills in op de plaats en de manier waar deze de grootste hefboom geven en het team versterken.

In het volgende deel duiken we dieper in zijn rol als bruggenbouwer tussen de business en IT. Volg ons om meer te leren over hoe Robin niet alleen in de context van het development team, maar ook tussen verschillende stakeholders versterkt.

Volg ons op LinkedIn voor deel 2 of stuur ons een berichtje als je vragen hebt na het lezen van dit artikel.